Een opleiding die momenteel erg in trek is, is de opleiding Makelaar Taxateur. De voor de hand liggende redenen hiervan zijn de signalen van een sterk aantrekkende huizenmarkt. Verschillende rapporten maken melding van een verwachtte groei. En als er meer woningen verkocht gaan worden, dan is makelaar worden een goede optie. Maar, hoe word je makelaar? Moet je een makelaarsdiploma bezitten? Welke opleiding makelaar taxateur voldoet? Bij welke opleider kun je je inschrijven? Op deze en meer vragen lees je hieronder het antwoord!

Waarom een opleiding Makelaar Taxateur volgen?

Makelaar is sinds 2001 een vrij beroep en heeft dus geen beschermde titel meer. Als jij je makelaar wilt noemen, dan kan dat dus gewoon. Maar om kwaliteit van makelaars te waarborgen zijn er beroepsverenigingen en certificeringstrajecten in het leven geroepen. Zo zal je aan bepaalde eisen moeten voldoen om je als makelaar te kunnen aanmelden bij een beroepsvereniging zoals NVM, VBO of VastgoedPro. Ook om je in te schrijven bij bijvoorbeeld VastgoedCert moet je aan opgestelde eisen voldoen. Een van die eisen is dat je slaagt voor je examen.

Opleiding tot Assistent makelaar, Kandidaat makelaar of Register Makelaar Taxateur?

OK, het is dus verstandig om een opleiding makelaar taxateur te volgen. Maar voordat we kunnen bekijken welke examens je af moet leggen is het eerst van belang om te weten wat je precies wilt worden. We gaan er in dit voorbeeld vanuit dat je de richting ‘Wonen’ kiest (en dus niet Bedrijfsmatig vastgoed, Landelijk vastgoed en WOZ).

Als je makelaar wil worden heb je 3 mogelijkheden:

 1. Assistent register makelaar taxateur
 2. Kandidaat register makelaar taxateur
 3. Register makelaar taxateur

Als Assistent register makelaar (ARMT) ondersteun je een gecertificeerd makelaar. Zodra je als assistent zelfstandig activiteiten uitvoert zal je dit altijd in overleg doen met de gecertificeerde makelaar aangezien hij/zij de eindverantwoordelijkheid draagt. Denk bij de taken van een Assistent register makelaar aan:

 • Verzorgen en begeleiden van bezichtigingen
 • Informatie en advies geven m.b.t. aankoop en verkoop van woningen
 • Promotie werkzaamheden
 • Ondersteunend werk bij woning taxaties

De Kandidaat register makelaar (KRMT) heeft nog wat extra bevoegdheden t.o.v. de Assistent register makelaar. Denk hierbij aan het uitvoeren van waardebepalingen (geen taxaties), bezichtigingen doen en het traject van onderhandeling t/m de afhandeling ervan.

De Register Makelaar Taxateur (RMT) is de enige die een woning ook mag taxeren. Daarnaast is de RMT eindverantwoordelijk voor de werkzaamheden die uitgevoerd worden door de Assistent en Kandidaat register makelaar. De Register Makelaar Taxateur staat geregistreerd bij de stichting VastgoedCert.

Opleiding Assistent register makelaar taxateur

Wil je aan de slag als Assistent register makelaar? Dan zul je het ‘examen Assistent Makelaar’ succesvol moeten afleggen. Het examen kun je afleggen bij SVMNIVO.

Bij de opleiders LOI en NTI kun je een opleiding volgen die je voorbereid op het examen Assistent Makelaar.

Cursus Thuisstudie aanbieder
Lesgeld Type
Assistent Makelaar taxateur LOI 9 x € 79,- Met docent
Assistent Makelaar taxateur NTI 9 x € 65,- Met docent

Opleiding Kandidaat makelaar en Register Makelaar taxateur

In onderstaand overzicht vergelijk je de opleidingen die Laudius, NHA, LOI, NTI en Studieplan je aanbieden om makelaar te worden. Hierbij is het van belang om te begrijpen dat er 3 verschillende onderdelen zijn. Het succesvol afleggen van 2 ervan levert je het Kandidaat makelaarschap op. Slagen voor alle 3 de onderdelen maakt je tot volledig Register Makelaar Taxateur.

Verplichte onderdelen voor KRMT én RMT

 • Je dient het SVMNIVO diploma Basistheorie Taxateur O.Z. te halen. Dit bestaat uit 5 certificaten die bestaan uit de onderdelen:
  • Juridische aspecten 1
  • Juridische aspecten 2
  • Bouwkunde
  • Vastgoedeconomie
  • Financiën, Fiscaliteiten en Taxaties
 • Je dient ook het diploma Aanvullend Wonen Makelaar-taxateur O.Z. te behalen.

Verplicht onderdeel voor RMT

 • Als je als volledig Register Makelaar Taxateur aan de slag wilt gaan zal je ook nog een vakbekwaamheidsexamen af moeten leggen.

Voor onderdeel 3, je vakbekwaamheidsexamen, bestaat geen aparte opleiding. Dit betekent dus dat je met onderstaande opleidingen opgeleid wordt voor je examens Kandidaat Makelaar Taxateur als ook volledig Register Makelaar Taxateur!

Cursus Thuisstudie aanbieder
Lesgeld Type
Makelaar taxateur** NHA** € 699,-** Met docent**
Makelaar taxateur* Laudius* € 639* Zelfstudie*
€ 699* Met docent*
€ 719* Met docent, Examen en Extra’s*
Makelaar taxateur LOI 32 x € 33,- Met docent
Makelaar taxateur NTI 24 x € 37,50 Met docent

Voor méér informatie klik je op de link van een aanbieder!

*Laudius… Wat een topaanbieding!!

Bij Laudius profiteer je in meerdere opzichten van een super aanbieding. Bij Laudius kun je kiezen om je studiemateriaal volledig digitaal of ook op papier te ontvangen. Het voordeel van digitaal is dat je kunt studeren waar en wanneer je maar wilt op je tablet, smartphone, computer, etc. Uiteraard kun je de cursus ook zelf printen.

Daarnaast ben je bij Laudius vrijwel altijd verzekerd van de laagste prijs. Niet alleen het lesgeld van de cursus is laag. Bij Laudius betaal je geen inschrijfgeld.

Bekijk zeker de mogelijkheden die het meest uitgebreide pakket omvat. Voor een in verhouding klein extra bedrag kun je bij de meeste cursussen:

 • Hulp van een docent krijgen
 • Een examen afleggen
 • Toegang tot de E-bibliotheek (100 extra e-books over diverse onderwerpen)
 • Makkelijk en snel geluidsbestanden van je opleiding maken zodat je de cursus kunt beluisteren d.m.v. readspeaker.

Wat ons betreft zijn er nog maar weinig redenen om een Laudius cursus niet te proberen. De investering is t.o.v. andere aanbieders laag en de kwaliteit is goed. Ben je niet tevreden? Geen probleem, je hebt je cursus 30 dagen op proef en kunt hem dus snel weer retourneren.

** NHA – Schrijf je in en ontvang een cadeaubon van bol.com cadeau!

Als je kiest voor een cursus van NHA dan ontvang je naast een uitstekende cursus ook nog eens een cadeaubon van bol.com cadeau en betaal je géén inschrijfgeld! Niet geslaagd? Dan krijg je je lesgeld terug!

Praat mee over deze thuisstudie

Heb je een vraag over deze cursus? Of heb je de cursus gevolgd en wil je je ervaring delen? Wij horen het heel graag. Praat met ons mee en geef hieronder je reactie!